FUT-haartransplantatie (Follicular Unit Transplantation)

FUT-haartransplantatie of beter de afkorting F.U.T. betekent Follicular Unit Transplantation

FUT-haartransplantatie

De Fut-haartransplantatie methode kun je momenteel zien als een van de meest onderzochte en toegepaste haartransplantatie technieken ter wereld. Het is niet per se de oudste techniek maar de FUT-haartransplantatie wordt nu al meer dan 35 jaar toegepast door talrijke haarchirurgen wereldwijd. In de huid groeien en liggen de haren als het ware gegroepeerd in bundels (folliculaire eenheden /follicular units). Deze units kun je eigenlijk beschouwen als een soort fysiologische eenheden, eigenlijk als een soort mini orgaan met ieder een eigen zweetklier, bloed en zenuw takjes alsook een klein spiertje. Al deze kleine structuren helpen mee om uw haar op een zo natuurlijk mogelijke wijze gezond te  laten groeien. En dit vormt de basis van de moderne haarchirurgie zoals deze tegenwoordig wordt uitgevoerd.

Elk van deze units bevat bijvoorbeeld 1-4 haren en zijn slechts enkele millimeters in doorsnee groot. Om deze te verwijderen uit de huidstrook (nadat deze vanuit het achterhoofd is gehaald) van de patiënt moeten deze onder behoorlijke vergroting onder de microscoop worden “versneden” tot kleinere eenheden.

Om zo later op een zo natuurlijk mogelijke wijze weer terug geplaatst te worden op de gewenste kale zones. Dit is een uiterst secuur en arbeidsintensief proces waardoor een grote haartransplantatie, waarbij we bijvoorbeeld >4500 haren implanteren, een hele dagbehandeling voor uit trekken. Om elke haarimplantatie succesvol te laten verlopen heb je niet alleen een ervaren medisch team nodig maar ook de juiste omgevings factoren in de operatie ruimte zijn voor de haar follikels (grafts) van vitaal belang.

Voordelen van de F.U.T. haartransplantatie:

–De F.U.T.  methode is meestal goedkoper dan de F.U.E. methode.

–Is minder arbeidsintensief voor de arts dan de F.U.E.  methode en omvat een kortere behandeltijd.

–Er kunnen maximaal 3000-5000 grafts (indien goede donor zone aanwezig) in een dagbehandeling getransplanteerd worden.

Nadelen FUT- haartransplantatie

–Op het achterhoofd in het donor gebied blijft een zichtbaar litteken achter (maar het aanwezige haar zorgt voor bedekking van het litteken).
–Het is medisch-technisch niet mogelijk om meerdere dagelijkse behandelingen kort achter elkaar uit te voeren. Het litteken in het donor gebied moet namelijk eerst volledig hersteld zijn voor een vervolg behandeling mogelijk is.
–De factoren die invloed hebben op het genezingsproces van het litteken in het donorgebied zijn zeer moeilijk te controleren.  Er kan dus nooit een minimaal litteken gegarandeerd worden bij deze methode.
–Bij het dragen van zeer kort haar is het litteken meestal duidelijk zichtbaar.
–Het verwijderen van de haarstrip uit het donor gebied en het blijvende (zichtbare) litteken worden door veel cliënten als beschadigend ervaren.

Opm. In het verleden hebben we de F.U.T. techniek veel toegepast en ze wordt nog steeds in talrijke klinieken toegepast maar wij passen deze techniek vanwege de vele nadelen voor de cliënt niet meer toe.

 

Neem contact op voor de nieuwste behandelmethodes!