Wat is haaruitval?

Per dag verliest de gemiddelde mens normaal ongeveer tussen de 50-120 haren.  Dit is niet meteen zichtbaar aangezien er ook weer ongeveer 100 haren per dag weer bij groeien. Verliest men echter langdurig beduidend meer haren per dag dan spreekt men van extreme haaruitval of kaalheid.

Iedereen verliest zo’n 50-120 haren per dag, dit is normaal.

De aandoening komt vooral op het hoofd voor, maar kan zich op elke plaats van het lichaam voordoen.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van haaruitval?

Haarverlies kan geleidelijk of plotseling ontstaan. En dit kan mede het gevolg zijn van erfelijke factoren, veroudering, plaatselijke huidaandoeningen en ziekten die het gehele lichaam treffen. Ook allerlei geneesmiddelen kunnen haarverlies veroorzaken.

Wat zijn de meest voorkomende typen van haaruitval?

– De meest voorkomende vorm van haaruitval is Alopecia androgenetica (mannelijke kaalheid). Ongeveer de helft van alle mannen krijgt hiermee op den duur te maken. In lichtere vorm heeft ook 10 tot 20% van de vrouwen er last van (vrouwelijke kaalheid). Daarbij speelt een licht verhoogde spiegel van het mannelijk hormoon dihydrotestosteron (d.h.t.) vermoedelijk een belangrijke rol, samen met andere genetische factoren. Bij mannen begint de haaruitval meestal op het voorhoofd, inhammen of boven en achter op de kruin. Andere mannen, bij wie de haaruitval reeds op jonge leeftijd is begonnen verliezen al het haar boven op het hoofd, maar aan de zijkanten en de achterkant van het hoofd (haar krans) blijft het haar behouden.

Bij vrouwen begint kaalheid boven op het hoofd. Meestal gaat het meer om dunner worden van het haar dan om volledige haaruitval. De haarlijn verandert meestal niet. Dit patroon wordt ‘vrouwelijke kaalheid’ genoemd.

Haaruitval bij vrouwen volgens het vrouwelijk patroon

– Een van de minder bekende type haarverlies waarbij plotseling plaatselijke haaruitval optreedt met ronde, onregelmatige, kale plekken tot gevolg is Alopecia areata. Waarschijnlijk is de oorzaak een auto-immuun reactie, waarbij de eigen afweer van het lichaam overmatig de haarzakjes aanvalt. De haaruitval betreft meestal het hoofdhaar of het baardhaar. Het komt zelden voor dat al het lichaamshaar uitvalt, een aandoening die alopecia universalis wordt genoemd. Alopecia areata daarentegen komt bij zowel mannen als vrouwen voor en kan op elke leeftijd, maar het meest bij kinderen en jongvolwassenen, ontstaan. Alopecia areata is niet het gevolg van een ziekte, hoewel soms een schildklieraandoening bestaat. Het haar groeit meestal weer binnen enkele maanden tot een jaar aan, maar bij enkele patiënten met uitgebreide haaruitval is de kans daarop vrij klein.

– Soms ontstaat er uitgebreid haarverlies ten gevolge van fysieke of psychologische belasting (Alopecia diffusa). Plots gewichtsverlies door overmatig dieëten, ernstige ziekten (vooral ziekten waarbij ernstige infecties/ontstekingen optreden) of een operatie kunnen haaruitval veroorzaken. Haaruitval kan ook worden veroorzaakt door sommige geneesmiddelen, zoals bij chemotherapeutica (middelen tegen kanker), bloeddrukverlagende geneesmiddelen, lithium, orale anticonceptiemiddelen, vitamine A en retinoïden. Alopecia diffusa kan ook het gevolg zijn van een onvoldoende werking van de schildklier of hypofyse. En het treedt vaak op na de zwangerschap. Het haar kan kort na het ontstaan van een bepaalde ziekte of andere aandoening uitvallen of pas enkele maanden later. De haaruitval is gewoonlijk tijdelijk van aard en het haar groeit weer aan.

– Kaalheid door verlittekening (Alopecia cicatricialis) is haaruitval op plekken met littekens of beschadigingen. De huid kan beschadigd zijn door bijvoorbeeld brandwonden, röntgenstraling en andere verwondingen. Ziekten die littekenvorming tot gevolg hebben, zijn onder meer lupus erythematodes, lichen planus en langdurige bacteriële of schimmelinfecties.

Is behandeling van haaruitval of kaalheid mogelijk?

Mannelijke en vrouwelijke kaalheid zijn redelijk goed behandelbaar. Sommige mensen hebben baat bij behandeling met medicijnen en zijn daarover dan ook redelijk tevreden. Minoxidil lotion, bekend onder de merknamen Rogaine® (VS) / Regaine® (Europa, Australië) kan de haargroei stimuleren en ondersteunen wanneer het dagelijks rechtstreeks op de hoofdhuid wordt aangebracht. Finasteride (Propecia/Proscar) blokkeert de uitwerking van mannelijke hormonen (d.h.t.) op de haarzakjes en wordt dagelijks ingenomen. Beide geneesmiddelen kunnen tot verbetering leiden wanneer het middel gedurende een langdurige periode wordt gebruikt. De belangrijkste werking van deze geneesmiddelen is dat ze verdere haaruitval kunnen voorkomen. Het effect houdt aan zolang het geneesmiddel wordt gebruikt.

Rogaine__foam-haaruitvalpropecia-kaalheid

Een meer definitieve oplossing is een haartransplantatie, waarbij haarzakjes (follikels) uit een specifiek gedeelte van de hoofdhuid worden verwijderd en in het kale gebied worden geïmplanteerd. Door middel van de FUE haartransplantatie techniek worden slechts één of twee haren tegelijk getransplanteerd. Deze techniek kost veel tijd, maar levert goede cosmetische resultaten op doordat er geen grote stukken huid hoeven te worden weggenomen en geen duidelijke littekens ontstaan.

Heeft u last van haaruitval? Bent u momenteel op zoek naar een langdurige oplossing voor uw kaalheid door middel van een haartransplantatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.