Haaruitval mannen en vrouwen behandelen door haartransplantatie

Per dag verliest de gemiddelde mens normaal ongeveer tussen de 50-120 haren. Dit is niet meteen zichtbaar aangezien er ook weer ongeveer 100 haren per dag weer bij groeien. Verliest men echter langdurig beduidend meer haren per dag dan spreekt men van ernstige haaruitval, haarverlies of kaalheid. Haaruitval komt vooral voor op het hoofd, maar het kan zich op elke plaats van het lichaam voordoen. Ernstig haarverlies behandelen kan met behulp van de haartransplantatie technieken van Eberson Hair Clinic.

FUE haartransplantatie operatie

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van haaruitval?

Haaruitval kan geleidelijk of plotseling ontstaan. Dit kan mede het gevolg zijn van erfelijke factoren, veroudering, plaatselijke huidaandoeningen en ziekten die het gehele lichaam treffen. Ook allerlei geneesmiddelen kunnen haaruitval veroorzaken. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende typen van ernstige haaruitval.

haaruitval behandelen door haartransplantatie

De meest voorkomende vorm van haaruitval is Alopecia androgenetica (mannelijke kaalheid). Ongeveer de helft van alle mannen krijgt hiermee op den duur te maken. In lichtere vorm heeft ook 10 tot 20% van de vrouwen er last van. Daarbij speelt overgevoeligheid van haren voor het mannelijk hormoon dihydrotestosteron een belangrijke rol, samen met andere genetische factoren. Bij mannen begint kaalheid bij de haarlijn, inhammen of boven op de kruin. Andere mannen, bij wie uitval reeds op jonge leeftijd is begonnen verliezen al het haar boven op het hoofd, maar aan de zijkanten en de achterkant van het hoofd blijft het haar behouden. Bij vrouwen begint haarverlies boven op het hoofd. Meestal gaat het meer om dunner worden van het haar dan om lokaal ernstig haarverlies. De haarlijn verandert daarbij meestal niet. Haaruitval bij vrouwen wordt ook wel ‘vrouwelijke kaalheid’ genoemd.

haarimplantatie haarlijn-erna

Een minder bekende type haaruitval waarbij plotseling plaatselijke uitval optreedt met ronde, regelmatige, kale plekken is Alopecia areata. Waarschijnlijk is de oorzaak een auto-immuun ziekte, waarbij de eigen afweer van het lichaam overmatig de haarzakjes aanvalt. Dit betreft meestal het hoofdhaar of het baardhaar. Het komt zelden voor dat al het lichaamshaar uitvalt, een aandoening die alopecia universalis wordt genoemd. Alopecia areata daarentegen komt bij zowel mannen als vrouwen voor. En kan op elke leeftijd, ontstaan maar het meest komt het bij kinderen en jongvolwassenen voor. Alopecia areata is niet altijd het gevolg van een ziekte, hoewel soms een schildklieraandoening voorkomt. Het haar groeit meestal weer spontaan binnen enkele maanden tot een jaar aan, maar bij enkele patiënten met ernstige haaruitval is de kans daarop vrij klein.

haarimplantatie haarlijn

Soms ontstaat ernstige haaruitval ten gevolge van fysieke of psychologische belasting (Alopecia diffusa). Plots gewichtsverlies door overmatig diëten, ernstige ziekten of een operatie kunnen eveneens haarverlies veroorzaken. Diffuse kaalheid kan ook worden veroorzaakt door sommige geneesmiddelen, zoals voor chemotherapeutie, bloeddrukverlagende geneesmiddelen, lithium, orale anticonceptie-pillen, vitamine A en retinoïden. Alopecia diffusa kan ook het gevolg zijn van een onvoldoende werkende schildklier of hypofyse en het treedt vaker op na de zwangerschap. Het haar kan kort na het ontstaan van een bepaalde ziekte of andere aandoening uitvallen of pas enkele maanden later. Haaruitval is gewoonlijk tijdelijk van aard en het haar groeit meestal weer aan.

Haarkliniek_Heemstede nabij Amsterdam

Ernstige haaruitval behandelen met een haartransplantatie

Haaruitval bij vrouwen en mannen is redelijk goed behandelbaar. Sommige mensen hebben baat bij een middel tegen kaalheid zoals medicijnen en zijn daarover ook redelijk tevreden. Een meer definitieve oplossing voor dit haarprobleem is een haartransplantatie, waarbij haarzakjes uit een specifiek gedeelte van de hoofdhuid worden verwijderd en in het kale gebied worden geïmplanteerd. Door middel van de FUE haartransplantatie  worden slechts één of meerdere haren tegelijk getransplanteerd. Deze haarimplantatie techniek kost veel tijd, maar levert goede cosmetische resultaten op, doordat er geen grote stukken huid hoeven te worden weggenomen en geen duidelijke littekens ontstaan. Eberson Hair Clinic is gespecialiseerd in de FUE en iFUE haartransplantatie technieken.

Heeft u last van ernstige haaruitval? Bent u momenteel op zoek naar een langdurige oplossing voor uw kaalheid door middel van een haartransplantatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.